Ny teknik som AI, skapar helt nya möjligheter att utveckla verksamheter och skapa nya affärer. På denna session får du ta del av olika projekt från regionen där AI spelat en avgörande roll för affärsutvecklingen.

Mattias O

Tanja Keisu är chef för Biometria Labs som samlar data från skogsindustrin och adderar datadriven innovation för att skapa nya tjänster och produkter. Biometria Labs har just lanserat en ny AI-lösning som kan avgöra volymen på virkestravar bara genom att analysera bilder av travarna och addera data från skogsmaskiner och viktdata från fordonsvåg. Denna nya AI-lösning startade som ett forskningsprojekt vid STC forskningscenter vid Mittuniversitetet och har nu bidragit till minskade kostnader för timmermätning.

Kan man använda data för att minska bränsleförbrukningen inom transportindustrin? Det var utmaningen som triggade forskarna vid STC forskningscenter när de skapade en AI-modell för att förutspå bränsleförbrukning. Mikael Bäckman och hans team på Portalplus fortsatte utvecklingen av modellen tillsammans med bussföretaget Byberg & Nordin. Nu, ett år efter testet påbörjades, så har Byberg & Nordin minskat sina bränslekostnader med mer än 10 procent.

Nyfiken att höra mer om dessa projekt? Lyssna när vår moderator intervjuar Mattias O’Nils, ledare för STC forskningscenter, Tanja Keisu, chef för Biometria Labs och Mikael Bäckman, operativ chef på Portalplus.

 

Deltagare:

Tanja Keisu, chef för Biometria Labs

Mattias O’Nils, professor och ledare för STC Forskningscenter

Mikael Bäckman, operativ chef på Portalplus.

 

Denna programpunkt ges på svenska. / This session will be in Swedish.